Categorieën
Test review

Test review: RAKIT

De RAKIT is een intelligentietest voor kinderen vanaf 4 jaar en 2 maanden tot en met 11 jaar en 1 maand. De normen zijn verouderd, maar in 2011 komt de herziene uitgave, de RAKIT-2, uit.

Informatie van de testuitgever
De RAKTI is een intelligentietest voor kinderen vanaf 4 jaar en 2 maanden tot en met 11 jaar en 1 maand. De test bestaat uit 12 subtests: Figuur Herkennen, Exclusie, Geheugenspan, Woordbetekenis, Doolhoven, Analogieën, Kwantiteit, Schijven, Namen Leren, Verborgen Figuren, Ideeënproductie en Vertelplaat. De verkorte vorm heeft 6 subtests. De afname duur loopt uiteen van 45 minuten tot 150 minuten, afhankelijk van welke vorm er afgenomen wordt.

In 2011 wordt de RAKIT-2 verwacht met nieuwe normen, nieuw valideringsonderzoek en betrouwbaarheidsonderzoek.

De RAKIT wordt uitgegeven door Pearson en kost €1529,67 incl. BTW.

Cotanbeoordeling

Uitgangspunten bij de testconstructie: goed
Kwaliteit van de testmateriaal: goed
Kwaliteit van de handleiding: goed
Normen: onvoldoende (verouderd waardoor niet meer bruikbaar)
Betrouwbaarheid: goed
Begripsvaliditeit: goed
Criteriumvaliditeit: goed

Eigen ervaring:
Ik gebruikte de RAKIT in mijn vorige werksetting voor een IQ-bepaling van kinderen waarbij een lager IQ werd verwacht en er plaatsing op het SBO gewenst was. De RAKIT was destijds beter gevalideerd dan de WPPSI-R. Momenteel gebruik ik de RAKIT nauwelijks, omdat de normen sterk verouderd zijn en er beter alternatieven zijn, namelijk de WPPSI-III NL of de SON-R. Ik vond het wel prettig van de RAKIT dat de materialen zeer uitnodigend zijn. Doolhoven is voor de kleintjes nog best moeilijk vanwege de motorische onhandigheid de kleuters vaak nog hebben. Verder neemt de RAKTI makkelijk af en is de handleiding erg duidelijk wat betreft de instructies.
In 2011 komt de herziene versie van de RAKIT. Ik ben erg benieuwd, omdat de RAKIT fijner in afnemen is dan de SON-R of de WPPSI-III NL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.