Categorieën
Test review

Test review: WAIS-III NL

De WAIS-III NL is een test om de algemene intelligentie bij volwassenen tussen de 16 en 85 jaar te meten. De test bestaat uit 16 subtests waaronder 2 optioneel. De Cotan heeft de test als voldoende beoordeeld.

Informatie van de testuitgever
De WAIS-III NL is ontwikkeld om de algemene intelligentie te bepalen. De test is bedoeld voor volwassenen van 16 tot en met 85 jaar. De test bestaat uit 16 subtests, waarvan er 2 optioneel zijn: Onvolledige Tekeningen, Woordenschat, Symbool Substitutie, Overeenkomsten, Blokpatronen, Rekenen, Matrix Redeneren, Cijferreeksen, Informatie, Plaatjes Ordenen, Begrijpen, Symbool Zoeken, Cijfers en Letters, Figuur Leggen, Symbool Kopiëren (optioneel) en Symbool Substitutie/Incidenteel leren (optioneel). De test wordt individueel afgenomen en neen afname duurt tussen de 60 en 90 minuten.
De WAIS-III NL wordt uitgegeven door Pearson en kost €1746,62 incl. BTW.

Cotanbeoordeling

Uitgangspunten bij de testconstructie: voldoende
Kwaliteit van de testmateriaal: goed
Kwaliteit van de handleiding: goed
Normen:  voldoende
Betrouwbaarheid: goed
Begripsvaliditeit: voldoende
Criteriumvaliditeit: onvoldoende (geen onderzoek)

Eigen ervaring:
De WAIS is een prettige test om af te nemen. Met behulp van de scorehulp van Kaldenbach kan eenvoudig de interne consistentie bepaald worden. Zelf vind ik het prettig om de optionele subtests wel af te nemen. Ik red het echter niet binnen de tijd die Pearson aangeeft. Inclusief een kwartier koffiepauze, ben ik al gauw 90 tot 120 minuten bezig. De afwisseling tussen de subtests is fijn. Voor mijn gevoel geeft deze test en goed beeld van iemands intelligentie.

2 reacties op “Test review: WAIS-III NL”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.