Categorieën
Test review

Test Review: SON-R 2,5- 7 jaar

De SON-R 2,5-7 jaar is een non-verbale intelligentietest voor kinderen van 2,5 jaar tot 7 jaar oud. Hij bestaat uit 6 subtests. Hierdoor neemt de test gemakkelijk af. Wel is het jammer dat er geen verbale schaal is voor de kleuters de geen verbale problemen hebben.

Informatie van de testuitgever

De SON-R 2½-7 is een niet verbale intelligentietest voor kinderen vanaf 2,5 jaar tot 7 jaar oud. Doordat het een gehele non-verbale test is, is de SON-R 2 1/2 -7 jaar uitermate geschikt voor kinderen met een beperking in hun verbale vermogens of allochtone kinderen. De test bestaat uit zes subtests met elk ongeveer 15 items: Mozaïeken, Categorieën, Puzzels, Analogieën, Situaties en Patronen. De afname duurt ongeveer 40 tot 60 minuten. Hogrefe is momenteel bezig met nieuwe normen waarbij rekening gehouden wordt met het Flynn-effect.
De SON- R 2½-7 jaar  wordt uitgegeven door Hogrefe en kost €1240,-  excl. BTW.

Cotanbeoordeling

Uitgangspunten bij de testconstructie: goed
Kwaliteit van de testmateriaal: goed
Kwaliteit van de handleiding: goed
Normen:  goed (maar wel verouderd)
Betrouwbaarheid: goed
Begripsvaliditeit: goed
Criteriumvaliditeit: goed

Eigen ervaring:
De SON-R is een prettige test om af te nemen. De subtests zijn duidelijk en nemen gemakkelijk af. Ook zijn ze uitnodigend voor de kinderen. Ik mis echter wel verbale onderdelen, met name wanneer de SON-R bij kleuters wordt afgenomen zonder verbale problemen. Zelf kies ik daarvoor liever voor de nieuwe WPPSI-III NL.

Één reactie op “Test Review: SON-R 2,5- 7 jaar”

Hoi collega 🙂
De normen van de SON-R 2,5-7 zijn verouderd, wat betekent dat resultaten verkregen met deze test met enige voorzichtigheid geinterpreteerd moeten worden. Dat de normen verouderd zijn, komt erop neer dat ze niet meer een betrouwbaar beeld schetsen van de intelligentie van kinderen.

Voor de rest vind ik het ook een prettige test om af te nemen, zeker prettiger en vollediger dan de WNV-NL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.