Categorieën
Test review

Test review: PI-dictee

Het PI-dictee is bedoeld om spellingsproblemen te signaleren en te diagnosticeren. Aan de hand van de uitkomsten kunnen handvatten komen voor de instructie en begeleiding van de spellingscategorieën.

Informatie van de testuitgever

Het PI dictee is bedoeld voor het signaleren en diagnosticeren van spellingsproblemen. De test kan afgenomen worden bij kinderen van groep 3 tot en met groep 8 van het basisonderwijs. De uitkomsten van de toets geven inzicht in de beheersing van de deelvaardigheden van spelling en in de beheersing van de spellingscategorieën. Hiermee wordt duidelijk aan welke onderdelen van de spelling in de instructie  of befgeleiding aandacht moet worden geschonken. De afname duur wordt bepaald door het instapniveau en de afbreekregels.
Het PI-dictee wordt uitgegeven door Pearson en kost rond de €200,- incl. BTW voor de complete einddictee en gewoon dictee.

Cotanbeoordeling

Uitgangspunten bij de testconstructie: goed
Kwaliteit van de testmateriaal: goed
Kwaliteit van de handleiding: goed
Normen:  voldoende
Betrouwbaarheid:  voldoende
Begripsvaliditeit: onvoldoende (geen onderzoek)
Criteriumvaliditeit: nvt (niet bedoeld om te voorspellen)

Eigen ervaring:
Het dictee is erg saai om af te nemen. Vaak breek ik het in twee delen zodat kinderen niet te lang achter elkaar hoeven te doen. Ik gebruik het PI-dictee in het kader van dyslexie onderzoek, dus kan ik deze test mooi afwisselen met bijvoorbeeld de DMT, EMT of AVI-lezen. Het dictee neemt makkelijk af, maar het scoren is vaak wat lastiger. De categorieën zijn tot op zekere hoogte goed beschreven, maar soms schrijft het kind – zeker wanneer er mogelijk sprake is van dyslexie – antwoorden op waarbij die niet genoemd zijn bij de antwoordcategorieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.