Categorieën
Test review

Test review: Continu Benoemen en Woordlezen (CB&WL)

De CB&WL is bedoeld om taal-leesstoornissen vast te stellen. De test meet de benoemsnelheid van visueel aangeboden series bekende stimuli en de benoemsnelheid van het lezen van woorden. De ruwe scores zijn online omgezet worden in normscores.

Informatie van de testuitgever

Met de CB&WL kunnen taal-leesstoornissen bij leerlingen worden gediagnosticeerd. De test is bedoeld voor leerlingen vanaf 5;10 tot en met 16;3 jaar. Met de kan de snelheid gemeten worden van het hardop benoemen van visueel aangeboden series bekende stimuli en van het lezen van woorden.

Het onderdeel Continu Benoemen (CB ) bevat vier taken: kleuren benoemen, cijfers benoemen, plaatjes benoemen en letters benoemen. Het onderdeel Woorden Lezen (WL) bevat twee taken: monosyllabische woorden lezen en EMT-B lezen (voor leerlingen vanaf 7;4 jaar). Per taak is de afname duur enkele minuten. De verkregen ruwe tijdsscores kunnen op de normeringssite van Boom test uitgevers omgezet worden in standaardscores.
De CB&WL wordt uitgegeven door Boom Testuitgevers en kost €124,99 incl. BTW.

Cotanbeoordeling

In behandeling

Eigen ervaring:
In het kader van Dyslexie onderzoek neem ik deze test af. Het is een lekkere vlotte test en voor kinderen ook wel leuk om te doen. Het scoren en bijhouden van wat oudere kinderen vergt even wat oefening, maar de scoorformulieren maken het echt makkelijker.

2 reacties op “Test review: Continu Benoemen en Woordlezen (CB&WL)”

Beste Moniek,

Ik zou deze test graag willen afnemen bij een jongetje met leesproblemen. Ik kan deze echter nergens vinden; zelfs in de universiteitsbibliotheek in Utrecht is deze niet aanwezig. Zijn er nog andere tests waarmee de benoemsnelheid gemeten kan worden?
Of weet jij misschien waar ik deze test zou kunnen vinden/huren?

Mvg,
Aukje
(student orthopedagogiek)

Beste Aukje,

Wat bijzonder dat je deze test nergens kunt vinden. Ik heb even het protocol ‘diagnostiek & signalering dyslexie’ er op na geslagen. Het gaat vooral om de benoemsnelheid van cijfers en letters. De overige taken van de CB&WL heb je niet nodig om je diagnose te stellen, maar bieden vaak wel wat aanvullende informatie.

Alternatieven die in dit protocol ook genoemd worden zijn de volgende taken:
– taak 1b ‘Letters Benoemen’ van de Dyslexie Screeningstest (DST)
– 3DM
– Onderdelen van de Woorddecodeertest (Verhoeven 2009)
– Interactieve Dyslexietest

De 3DM en de Interactieve Dyslexietest zijn computergestuurde programma’s en vaak wat lastiger te verkrijgen als student.
Ik hoop dat je hier mee verder kunt. Succes!

Met vriendelijke groet,

Moniek Coorn-Baaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.