Categorieën
Test review

Test review: Klepel

De Klepel meet de technische leesvaardigheid van pseudo-woorden bij kinderen van groep 3 tot en met groep 8 en kinderen in de brugklas. In combinatie met de afname van de EMT kan men ook veronderstellingen formuleren over de relatieve sterke en zwakte van het technisch lezen /woordidentificatie.

Informatie van de testuitgever

De Klepel meet de technischer leesvaardigheden van pseudo-woorden. De test kan afgenomen worden bij kinderen van groep 3 tot en met groep 8 van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs. De Klepel kan samen met de EMT afgenomen worden. Wanneer men dit doet geeft dit de mogeijkheod om veronderstellingen te formuleren ten aanzien van relatieve sterke en zwakte van de procedures van technisch lezen/woordidentificatie. Er zijn 2 normtabellen per leerjaar: een van de periode rond januari en de periode rond juni. De afnameduur is ongeveer 2 minuten.
De Klepel wordt uitgegeven door Pearson en kost €52,00  incl. BTW.

Cotanbeoordeling uit 2005

Uitgangspunten bij de testconstructie: goed
Kwaliteit van de testmateriaal: goed
Kwaliteit van de handleiding:  goed
Normen:  voldoende
Betrouwbaarheid:  voldoende
Begripsvaliditeit: voldoende
Criteriumvaliditeit: nvt (niet bedoeld om te voorspellen)

Eigen ervaring:
Een ideale test om leesniveau en leesfouten van kinderen in kaart te brengen. Aangezien ik vaak dyslexie onderzoek doe vinden de kinderen het vaak vervelend om wéér een leestaak te doen. Het score en verwerken gaat eenvoudig. Men moet er wel op letten dat de tijd bij deze taak 2 minuten is (ipv 1 minuut in vergelijking met de andere leestesten als EMT en DMT).  Tevens zijn de beschreven beelden heel fijn om het een en ander te verhelderen. In de handleiding worden beelden beschreven hoe de Klepel en de EMT in verhouding tot elkaar staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.