Categorieën
Test review

Test Review: Familie Relatie Test

Informatie van de testuitgever
De Familie Relatie Test (FRT) meet hoe een kind de relaties met zijn of haar gezinsleden beleeft. De test kan afgenomen worden bij kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De test is een snelle en kindvriendelijke methode om informatie te verzamelen over hoe een kind de relaties binnen het gezin beleeft. Het kind kiest uit kartonnen figuren diegenen die het meest op zijn gezinsleden lijkt en middels kaartjes met positieve en negatieve zinnen bepaalt het kind op wie de desbetreffende zin het meest van toepassing is. De kaartjes worden in de brievenbus bij het desbetreffende gezinslid gestopt. De resultaten geven aan hoe positief/negatief het kind emotioneel betrokken is bij de gezinsleden. De afnameduur is ongeveer 30 minuten.
De FRT wordt uitgegeven door Pearson en kost €759,93 incl. BTW.

Cotanbeoordeling
Uitgangspunten bij de testconstructie: voldoende
Kwaliteit van de testmateriaal: voldoende
Kwaliteit van de handleiding: voldoende
Normen: onvoldoende (geen klinische normen)
Betrouwbaarheid: onvoldoende (geen onderzoek)
Begripsvaliditeit: onvoldoende (geen onderzoek)
Criteriumvaliditeit: onvoldoende (geen onderzoek)

Eigen ervaring:
Deze test is inderdaad een kindvriendelijke manier om achter de emotionele betrokkenheid met de gezinsleden te komen. De kinderen zien het vaak als een soort spelletje en vinden deze manier van werken fijn. Het scoren en uitwerken van de test is even wat intensiever. Middels bijgeleverde bladen voor grafieken kan men mooi een weergave maken van de betrokkenheid.
Voor sommige kinderen is deze test niet zo fijn, zoals ik hierboven beschreef. Zeker kinderen met loyaliteitsproblemen vinden de negatieve zinnen moeilijk toe te bedelen aan bijvoorbeeld hun ouders. Er gaat dan snel veel kaartjes naar Meneer Niemand. Soms liet ik Meneer Niemand weg, omdat ik merkte dat het kind alle negatieve kaartjes hier heen stopte. Dit moet natuurlijk wel meegenomen worden in de uitwerking van de test!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.