Categorieën
Test review

Test Review: Junior Nederlandse Persoonlijkheidsvragenlijst

Informatie van de testuitgever
De Junior Nederlandse Persoonlijkheidsvragenlijst (NPV-J) is een persoonlijkheidsvragenlijst voor het meten van de eigenschappen Inadequatie, Volharding, Sociale Inadequatie, Recalcitrantie en Dominantie. De vragenlijst is bedoeld voor kinderen van 9 tot en met 15 jaar oud. Bijna alle items worden beoordeeld op een vierpuntsschaal: JA=2, ?=1, NEE=0. Als een item overgeslagen wordt krijgt het de score 1. De afname duur is ongeveer 20 tot 30 minuten.

Omdat de NPV-J inmiddels ongeveer drie decennia geleden is ontwikkeld, is besloten om deze te herzien naar de NPV-J-2. Bij de herziening van de NPV-J werd ernaar gestreefd om items met ouderwets aandoend taalgebruik zoveel mogelijk aan te passen of te verwijderen. Daarnaast werden de items gescreend op moeilijkheid (taalgebruik en formulering) en inhoud. Op basis daarvan werden items aangepast of verwijderd en werden nieuwe items toegevoegd. Daarbij werd het aantal items per subschaal gelijk getrokken, waardoor het beter mogelijk is om de scores en betrouwbaarheden met elkaar te vergelijken. De NPV-J wordt uitgegeven door Pearson en kost €215,- incl. BTW.

 

Cotanbeoordeling
Uitgangspunten bij de testconstructie: goed
Kwaliteit van de testmateriaal: goed
Kwaliteit van de handleiding: goed
Normen:  voldoend
Betrouwbaarheid: voldoende
Begripsvaliditeit: goed
Criteriumvaliditeit:  voldoende

Eigen ervaring:
De NPV-J is een korte vragenlijst om een inschatting te kunnen maken van de persoonlijkheid van kinderen. Het lastige bij het invullen, is dat de antwoorden een beetje gechargeerd zijn. Het kind kan alleen ja, nee of ? antwoorden. Tevens zijn het ondanks de korte afname duur veel vragen. Mijn ervaring is dat kinderen het niet erg vervelend vinden om de vragen te beantwoorden. Je krijgt vervolgens een mooi beeld van hoe de verschillende domeinen, ten opzichte van leeftijdsgenootjes, ontwikkeld zijn. In het kader van persoonlijkheidsonderzoek mag deze vragenlijst zeker niet ontbreken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.