Categorieën
Test review

Test Review: Competentie Belevingsschaal voor Kinderen

Informatie van de testuitgever
De Competentie Belevingsschaal voor Kinderen (CBSK) meet de competentie, eigen functioneren en zelfbeoordeling van kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. De CBSK geeft een indruk van de wijze waarop een kind zichzelf ervaart en hoe hij/zij zijn eigen vaardigheden en/of adequaatheid op een aantal relevante levensgebieden inschat. De vragenlijst bestaat uit 36 items verdeeld over zes subschalen: 1. Schoolvaardigheden, 2. Sociale Acceptatie, 3. Sportieve Vaardigheden, 4. Fysieke Verschijning, 5. Gedragshouding en 6. Gevoel van Eigenwaarde. Het scoren geschied middels 6 scoresleutels. De afname duur is ongeveer 15 tot 20 minuten.
De CBSK wordt uitgegeven door Pearson en kost €240,- incl. BTW.
Cotanbeoordeling
Uitgangspunten bij de testconstructie: goed
Kwaliteit van de testmateriaal: goed
Kwaliteit van de handleiding: goed
Normen: voldoende
Betrouwbaarheid: voldoende
Begripsvaliditeit: voldoende
Criteriumvaliditeit: onvoldoende (geen onderzoek)

Eigen ervaring:
Zoals ik eerder al beschreef bij de CBSA, ben ik fan van korte vragenlijsten die snel een betrouwbaar beeld geven van hoe een kind zichzelf ziet. Vaak nam ik deze test af alvorens ik begin met een psychologische behandeling. Bij afsluiting deed ik hert nogmaals. Kinderen en ouders vinden het leuk om de verschuiving in de grafiek te zien. De test spreekt voor zich en kinderen kunnen het eenvoudig invullen. Het scoren middels die doorzichtige sleutels gaat snel en eenvoudig. Het viel mij op dat kinderen het vaak niet eens vervelend vonden om deze vragenlijst in te vullen.

5 reacties op “Test Review: Competentie Belevingsschaal voor Kinderen”

Beste Moniek,
Ik ben vorige week begonnen met mijn afstudeeropdracht. Hiervoor moet ik het zelfbeeld van jongeren onderzoeken tussen 15 en 18 jaar. Ik ben benieuwd of het ook mogelijk is om CBSA te gebruiken zonder de hoge kosten te moeten betalen. Ik hoor het graag.

Beste Moniek,
Ik ben vorige week begonnen met mijn afstudeeropdracht. Hiervoor moet ik het zelfbeeld bij kinderen in het speciaal basisonderwijs onderzoeken. Ik vroeg mij af of u mij kon helpen met de CBSA vragenlijst?

Met vriendelijke groet,

Hallo,

Wat bedoel je precies met helpen? Qua aanschaf of inhoud (dwz interpretatie). Er zit auteursrecht op de vragenlijst dus als je hem wilt gebruiken, zul je hem moeten bestellen. Dit kan bij Pearson. Tevens vraag ik me af of je niet de CbSK bedoelt als je basisonderwijs wilt pakken. Mijn ervaring is dat de cbsk beter aansluit bij kinderen in het basisonderwijs.

Groeten,

Moniek Coorn

Beste Moniek,

Voor mijn performance assessment moet ik heel goed kunnen interpreteren wat de resultaten van deze test zeggen. Ik hoop dat je mij een beeld kan geven over de scores.

Schoolvaardigheden: 20%
Sociale acceptatie: 50%
Sportieve vaardigheden: 60%
Fysieke verschijning: 80%
Gedragshouding: 50%
Hechte vriendschap: 30%
Gevoel van eigenwaarde: 30%

Alvast Bedankt

Hallo Asli,

Dank voor je reactie en ik denk graag mee. Echter moet ik wel opmerken dat alleen een testscore alleen weinig zeggend is. Je moet dit altijd in bredere geheel zien van hulpvraag, klachtanamnese en overige anamneses. Tevens vallen de CBSK en CBSA onder de zogeheten zelfrapportage lijsten waarbij de invuller al snel door kan hebben wat de test wilt meten (overt Testing) en dus gevoelig is voor sociaal wenselijk antwoorden. De diagnosticus die de vragenlijst afneemt kan hierover wat proberen in te schatten.
Een blik op je meegestuurde profiel laat direct zien dat er geen extreme scores in de bovenste of onderste 15% van de scores (0-15e percentiel en 85e-100e percentiel). Er zijn dus geen hele afwijkende scores. Binnen het profiel kijken zou je kunnen zeggen dat er sprake is van gemiddelde tot bovengemiddelde gevoelens van competentie op enkele deelgebieden (50e-80e percentiel), maar ook enkele gebieden waar minder gevoelens van competentie ervaart worden (20-30e percentiel). Veel meer kan ik op basis van dit profiel niet zeggen, omdat andere gegevens niet bij mij bekend zijn, maar mij valt wel direct het lichte verschil op tussen sociale acceptatie en hechte vriendschappen. Daar zou ik in de andere anamneses eens goed in bekijken wat dit kan zijn/betekenen.

Succes!

Groeten

Moniek Coorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.