Categorieën
Nieuws

Individuele behandeling voor KOPP-kind

Al jaren bestaan er vele lotgenotengroepen of praatgroepen voor zogeheten KOPP-kinderen. KOPP-kinderen hebben een ouder met psychiatrische problematiek. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat KOPP-kinderen zelf ook een grotere kans hebben op psychiatrische stoornissen.

De Rijksuniversiteit van Groningen heeft nu een individueel programma ontwikkeld voor kinderen van ouders met angst- of depressieve problemen. Het voordeel van dit programma lijkt het individueel karakter. De meeste huidige praatgroepen zijn vaak een mix van kinderen waarvan de ouders verschillende problemen hebben.

De methode gaat STERK heten. De S staat voor samen, de module waar het sociale netwerk van kinderen centraal staat. De T staat voor trots op jezelf, daarin komt aan de orde wat een kind goed kan en wat zijn sterke kanten zijn. E is emotie. De R verwijst naar rotproblemen oplossen.  En de K tenslotte staat voor kijk wat ik doe!. Kinderen krijgen strategieën aangeboden om de strijd aan te binden met hun eventuele angst- en somberheidsklachten.
STERK staat officieel voor Screening & Training: Enhancing Resilience in Kids, het vergroten van de veerkracht van kinderen. Maar de letters staan ook voor de vijf modules waar de training uit bestaat. ‘Het gaat om een complete individuele behandeling van twaalf bijeenkomsten op basis van cognitieve gedragstherapie. Het protocol wordt in nauw overleg met de kinderen toegesneden op de doelen die zij zelf naar voren brengen. De persoonlijke trainer heeft twee zittingen met ouders en kinderen samen en tien zittingen met het kind alleen.’

De RUG is nog op zoek naar deelnemers. Klik hier om naar de site van het onderzoek te gaan, er meer over te lezen en/of je aan te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.