Categorieën
Test review

Test review: WPPSI-III-NL

De WPPSI-III-NL is de opvolger van de WPPSI-R. De test meet intelligentie bij jonge kinderen. De test is aantrekkelijk en uitnodigend voor jonge kinderen. De Cotan-beoordeling is voldoende tot goed.

Informatie van de testuitgever
De WPPSI-III NL is de opvolger van de WPPSI-R. De test is bedoeld voor kinderen van 2;6 t/m 7;11 jaar oud. De test bevat een batterij voor hele jonge kinderen (2;6 -3;11 jaar) die bestaat uit 4 kernsubtests (Receptieve Woordenschat, Informatie, Blokpatronen, Figuur Leggen) en 1 aanvullende subtest (Plaatjes Benoemen). Voor de oudere kinderen (4;0 – 7;11 jaar) worden er 7 kernsubtests afgenomen (Woordenschat, Informatie, Woord Redeneren, Blokpatronen, Matrix Redeneren, Plaatjes Concepten, Substitutie) en er kunnen 5 aanvullende subtests afgenomen worden (Symbool Zoeken, Begrijpen, Onvolledige Tekeningen, Overeenkomsten, Figuur Leggen) en 2 optionele subtests ( Receptieve Woordenschat en Plaatjes benoemen. De test meet een totaal IQ, een perfromaal IQ, een verbaal IQ en een Algemene Taalindex. Voor de oudere kinderen kan ook de Verwerkingssnelheid gemeten worden. De test wordt individueel afgenomen. De afname voor de jonge kinderen is ongeveer 35 minuten tot 45 minuten. Voor de oudere kinderen duurt de afname van de kernsubtests tussen de 40 en 50 minuten. Het afnemen van de optionele subtest en de 5 andere subtests duurt gemiddeld 30 tot 40 minuten.
De WPPSI-III NL wordt uitgegeven door Pearson en kost €2082,50 incl. BTW.

Cotanbeoordeling

Uitgangspunten bij de testconstructie: Goed
Kwaliteit van de testmateriaal: Goed
Kwaliteit van de handleiding: Goed
Normen: Voldoende
Betrouwbaarheid:  Voldoende (interpretatie op subtestniveau wordt afgeraden)
Begripsvaliditeit: Voldoende
Criteriumvaliditeit: Onvoldoende (te weinig onderzoek)

Eigen ervaring:
De WPPSI-III NL lijkt nu meer op de WISC-III NL. Voor mijn gevoel is het nu meer een intelligentietest. Sommige onderdelen zijn nog best lastig voor de kinderen, zoals Symbool Zoeken of Substitutie. Kleuters zijn nog niet echt gewend om op deze manier te werken. Voor mijn gevoel scoren kinderen ook aanzienlijk lager dan ik verwacht. Het materiaal vind ik heel aantrekkelijk en is uitnodigend voor kinderen. Al met al een goede verbetering om op jonge leeftijd al een gedegen IQ-bepaling te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.