Categorieën
Test review

Test review: Dyslexie screening test

De Dyslexie Screening Test (DST)is bedoeld om de grootte van risico dat een kind dyslectisch is. De test kan afgenomen worden bij kinderen van 6;6 tot 16;6 jaar. De test bestaat uit 11 subtests waarvan 3 als classificerende diagnostische subtests.

Informatie van de testuitgever

De Dyslexie screeningstest, ofwel DST, bepaald de grootte van het risico dat een kind dyslectisch is. De test kan gebruikt worden bij kinderen van 6;6 tot 16;6 jaar. De test bestaat uit 11 subtests waarvan 3 van deze een specifieke indicatie en kan worden aangeduid als classificerende diagnostische subtests (* achter subtests). De andere subtests worden opgenomen vanwege mogelijke bestaande samenhang met dyslexie. De 11 subtests zijn:

  1. Plaatjes en Letters benoemen
  2. Kralen Rijgen
  3. Woorden Lezen*
  4. Lichamelijke Stabiliteit
  5. Klanksplitsing en Letterverwisseling
  6. Twee Minuten Spelling*
  7. Cijferreeksen Achterwaarts
  8. Onzinwoorden Lezen
  9. Eén Minuut Schrijven*

10.  Woordenschat

11.  Taalkundige Begrippen

De afnameduur is ongeveer 30 minuten.  De Dyslexie screeningtest wordt uitgegeven door Pearson en kost €198,- incl. BTW.

Cotanbeoordeling

Uitgangspunten bij de testconstructie: voldoende
Kwaliteit van de testmateriaal: voldoende
Kwaliteit van de handleiding: goed
Normen:  voldoende
Betrouwbaarheid:  voldoende
Begripsvaliditeit: voldoende
Criteriumvaliditeit: voldoende

Eigen ervaring:

Sindskort neem ik dyslexie onderzoeken af en is de DST een standaard onderdeel van de testafname. Hoewel er vooraf al aan het onderzoek al een korte screening op basis van hert hardnekkigheidscriterium (zoals beschreven in het dyslexie-protocol) gebruik ik deze test als een soort van aanvullende screening. Ik neem niet alle subtesten af, maar alleen de subtest 5 tot en met 11. De subtests zijn aantrekkelijk voor de kinderen. Wel vinden ze het vaak lastig, omdat ze juist met dit soort taken moeite hebben vanuit de mogelijke dyslexie.

Één reactie op “Test review: Dyslexie screening test”

hoi moniek,
kom ik toch weer bij jou terecht na een speuractie DST! Heb hem net afgenomen en moet verifieren of het goed is! Dus…..Zie je morgen in Utrecht of in de trein!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.