Categorieën
Test review

Test Review: BRIEF

De BRIEF is een vragenlijst die het executief functioneren van kinderen in kaart brengt. De vragenlijst kan zowel door ouders als door school ingevuld worden. De test bevat 8 schalen en is ook online te scoren.

Informatie van de testuitgever
Met de BRIEF Executieve Functies Gedragsvragenlijst kunnen executieve functies bij een kind in kaart gebracht worden. Executieve functies zijn cognitieve processen die nodig zijn voor doelgericht, efficiënt en sociaal aangepast gedrag. Executieve functiestoornissen komen voor bij kinderen met uiteenlopende neurologische, psychologische en psychiatrische aandoeningen, zoals onder andere leerstoornissen, ADHD, autismespectrumstoornissen, niet-aangeboren hersenletsel en prematuriteit. Er zijn twee versies beschikbaar: een Oudervragenlijst en een Leerkrachtvragenlijst. De BRIEF geeft scores op acht klinische schalen: 1) inhibitie, 2) cognitieve flexibiliteit, 3) emotieregulatie, 4) initiatief nemen, 5) werkgeheugen, 6) plannen en organiseren, 7) ordelijkheid en netheid, 8) gedragsevaluatie. De scores worden samengevat in twee algemene indexen en een totaalscore. Er kunnen ook twee validiteitsschalen (negativiteit en inconsistentie) worden berekend.
De BRIEF wordt uitgegeven door Hogrefe en kost €275,- excl. BTW.

Cotanbeoordeling

Geen beoordeling

Eigen ervaring:

De BRIEF is een fijne vragenlijst om het executief functioneren in kaart te brengen. Fijn is de grafiek die er naar te voren komt, zodat het ook gemakkelijk terug te bespreken is. Volgens Hogrefe ben je ongeveer 10minuten bezig met scoren en interpreteren. Zelf kost het mij iets langer. Fijn is ook de schalen voor Negativiteit en Inconsistentie. Dit kan je ook goed terug bespreken met ouders en hoe deze factoren de uitslag eventueel beïnvloedt kunnen hebben wanneer er afwijkend hoog op deze factoren wordt gescoord. Een voordeel van deze test is, dat je hem ook online kunt laten scoren en verwerken. Dit kost even wat meer, maar scheelt een hoop tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.