Categorieën
Test review

Test review: ADOS

De ADOS is een diagnostisch instrument om bij peuters, kinderen, pubers en volwassenen om de diagnose autisme of autismespectrumstoornis te onderbouwen. De test bestaat uit allerlei materialen waarmee de onderzoeker gedrag uitlokt om te observeren. Een training is noodzakelijk om de test goed en betrouwbaar af te nemen.

ADOS

Informatie van de testuitgever
De ADOS is een semi-gestructureerde observatie, bedoeld voor het onderbouwen van een diagnose autisme of autismespectrumstoornis (ASS). Tijdens de afname lokt de onderzoeker sociaal, communicatief, stereotiep en spelgedrag uit om zo gedrag te kunnen observeren dat mogelijk wijst op autisme. Een afname bestaat uit een reeks activiteiten die volgens een protocol wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de gekozen module kan dat variëren van fantasiespel met poppen en kiekeboe spelen met een jong kind tot het maken van een puzzel met abstracte figuren en een gesprek over emoties met een volwassene.  Met de ADOS classificatie en aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld het Autisme Diagnostisch Interview (ADI-R) kan de diagnose autisme of autisme spectrum stoornis worden gesteld en kan vastgesteld worden op welke gebieden er ontwikkelingsproblemen zijn. De ADOS kent vier modules. Afhankelijk van leeftijd en taalontwikkeling wordt een passende module gekozen:
Module 1 wordt gebruikt bij kinderen die niet of nauwelijks spreken. Deze module bevat vooral speelse activiteiten, zoals bellenblazen, kiekeboe spelen en fantasiespel met poppen. De afname van deze module duurt circa 30 minuten.
Module 2 wordt gebruikt bij kinderen die wel korte zinnetjes gebruiken maar nog geen vloeiend taalgebruik hebben. Deze module bevat vooral speelse activiteiten, zoals bellenblazen, kiekeboe spelen en fantasiespel met poppen. Daarnaast zijn er activiteiten zoals het beschrijven van een afbeelding en het vertellen van een verhaal uit een boek. De afname van deze module duurt circa 30 tot 45 minuten.
Module 3 wordt gebruikt bij kinderen en adolescenten met vloeiend taalgebruik. Naast doe-activiteiten zoals het maken van een puzzel en gezamenlijk interactief spel zijn er gesprekken over bijvoorbeeld emoties.  De afname van deze module duurt circa 60 minuten.
Module 4 wordt gebruikt bij adolescenten en volwassenen met vloeiend taalgebruik. Naast doe-activiteiten zoals het maken van een puzzel zijn er gesprekken over bijvoorbeeld vrienschap, eenzaamheid en toekomstverwachtingen.  De afname van deze module duurt circa 60 minuten.

De ADOS wordt uitgegeven door Hogrefe en kost €1772,00 excl. BTW.

Cotanbeoordeling

Geen beoordeling

Eigen ervaring:

Zelf heb ik eigenlijk niet gewerkt met de ADOS. Op mijn vorige werkplek was deze test wel aanwezig, maar ik heb er zelf niet wat uit afgenomen. Collega’s wel en zij waren te spreken over de test. Tevens ziet al het materiaal er fantastisch uit. Wanneer je net werkt met de test vraagt de test veel van je observatie- en registratie vermogen. Je moet op veel aspecten letten dus is het handig om goed te noteren of er een video van te maken. Het volgen van een training is noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.