Categorieën
Test review

Test review Behavioural Assessment of the Dysexecutive Syndrome (BADS-NL)

Informatie van de testuitgever
De BADS is de “volwassen versie” van de BADS-C en kan afgenomen worden bij personen vanaf 15 jaar oud. Het doel van de BADS is het meten van problemen in het dagelijks functioneren voortkomend uit plannings- en organisatiestoornissen.
De BADS bestaat uit zes subtests: Regel-Wissel, Actie-Plan, Sleutel-Zoek, Temporele schatting, Dierentuin-Plattegrond en Vereenvoudigde Zes-Elementen. Daarnaast bevat de test een DEX-vragenlijst met 20 items. De items hebben betrekking op vier gebieden die bij patiënten met een planning- en evaluatiestoornis vaak problemen opleveren: Emotionele- of persoonlijkheidsveranderingen, Motivationele veranderingen, Gedragsveranderingen en Cognitieve veranderingen, Verschillen in prestatie op BADS-NL-subtests tussen de vier leeftijdsgroepen. De complete set is te koop bij Pearson NL voor € 972,90 (excl. BTW).

COTAN-beoordeling
Uitgangspunten bij de testconstructie: Goed
Kwaliteit van het testmateriaal: Goed
Kwaliteit van de handleiding: Goed
Normen: Onvoldoende*
Betrouwbaarheid: Onvoldoende**
Begripsvaliditeit: Onvoldoende **
Criteriumvaliditeit: Onvoldoende**

* Normgroepen te klein en normen niet representatief en/of de representativiteit is niet te beoordelen.
** Geen onderzoek.

Eigen ervaring:
De BADS neemt heel eenvoudig af en lijkt sterk op de BADS-C. Binnen een uur is de gehele test af te nemen. De handleiding is heel duidelijk over wat je mag zeggen en hoe bepaalde opstellingen er uit moeten zien. Het scoren gaat heel eenvoudig en de handleiding is hier heel duidelijk in. Elke ruwe score wordt omgezet in een profielscore 1,2,3 of 4. Deze opgeteld zorgt voor een totaalscore. Jammer van de BADS is dat er geen normscore per subtest berekend wordt. Tevens is mij opgevallen dat jongeren die iets slimmer zijn, deze test gemakkelijk doen en ook gemakkelijk goed score. Je moet dan dus goed naar de taakaanpak kijken om toch uitspraken over de executieve functies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.