Categorieën
Artikelen

WAIS-IV NL komt naar Nederland

Vanaf de zomer 2012 zal Pearson de WAIS-IV NL uitbrengen. Er zijn enkele subtesten toegevoegd en er zijn ook enkele zaken veranderd in de factor en index-structuur. De WAIS-IV NL heeft als doel om de algemene intelligentie te meten van adolescenten en volwassenen. De WAIS-IV NL zal bestaan uit 15 subtesten die uiteindelijk de factoren Verbaal Begrip, Perceptueel Redeneren, Werkgeheugen en Verwerkingssnelheid.  Het Verbaal Intelligentie Quotient (VIQ) en Performaal Intelligentie Quotient (PIQ) zijn komen ter vervallen. Er zijn enkele nieuwe subtests om het meten van ‘fluid reasoning, werkgeheugen en verwerkingssnelheid te verbeteren.

Verbaal Begrip Index
Het Verbaal Begrip bestaat uit de subtesten:

 • Overeenkomsten
 • Woordenschat
 • Informatie
 • (Begrijpen) – deze subtest is optioneel

Perceptueel Redeneren Index
Perceptueel Redeneren bestaat uit de volgende subtests:

 • Blokpatronen
 • Matrix Redeneren
 • Figuur Samenstellen*
 • (Gewichten*) – deze subtest is optioneel
 • (Onvolledige Tekeningen) – deze subtest is optioneel

Werkgeheugen Index
Het Werkgeheugen bestaat uit de volgende subtesten:

 • Cijferreeksen
 • Rekenen
 • (Cijfers en Letters nazeggen) – deze subtest is optioneel

Verwerkingssnelheid Index
De Verwerkingssnelheid bestaat uit de volgende subtesten:

 • Symbool Zoeken
 • Symbool Substitutie Coderen
 • (Figuur Zoeken*) – deze subtest is optioneel.

 

De subtesten waar een * achterstaan zijn nieuwe subtesten.

Figuur samenstellen:
Dit is een visuele versie van de subtest Figuur Leggen. De cliënt ziet een volledige puzzel en selecteert uit zes mogelijkheden drie antwoordmogelijkheden waarmee, wanneer deze gecombineerd worden, de puzzel kan worden nagemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gewichten: Bij dit onderdeel wordt er gewerkt binnen een specifieke tijdslimiet, waarin de cliënt een afbeelding ziet met een ontbrekend gewicht of ontbrekende gewichten. De cliënt moet de antwoordmogelijkheid selecteren die de schaal in balans houdt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur Zoeken: Ook bij deze subtest wordt er binnen een specifieke tijdslimiet gewerkt, waarin de cliënt een aantal vormen in een bepaalde opstelling bekijkt en doelvormen markeert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot heeft de WAIS-IV NL ook de mogelijkheid om processcores te berekenen. Deze zijn ontworpen om meer gedetailleerde informatie te verkrijgen over de cognitieve vaardigheden die bijdragen aan de prestaties op een subtest. Bij Blokpatronen wordt een processcore berekend door de prestaties zonder extra tijdsbnonuspunten te berekenen. Ook bij Cijfers en Letters Nazeggen wordt een processcore berekend. Dit is het aantal cijfers en letters dat de clieënt zich herinnert van de laatste correct uitgevoerde reeks.

Bij het onderdeel Cijferreeksen worden maar liefst zes processcores berekend. Er zijn drie processcores die de prestaties van een cliënt op de drie Cijferreeks-taken vertegenwoordigt. Daarnaast zijn er drie processcores die het aantal cijfers dat de cliënt zich herinnert van de laatste correct uitgevoerde reeks op Cijferreeksen Voorwaarts, Achterwaarts en Sorteren vertegenwoordigt.

Tot slot houdt de WAIS-III NL meer rekening met mensen met specifieke problemen, zoals gezichtsproblemen, gehoorproblemen en reactiesnelheid bij ouderen. Daarnaast zijn de psychometrische eigenschappen verbeterd en is de afnameduur van de kernbatterij verkort door betere afbreekregels. Ook zijn er nieuwe normen, uitgebreidere TIQ ranges, verbeterde factorscores en verminderde vloer- en plafondeffecten.

4 reacties op “WAIS-IV NL komt naar Nederland”

Wil graag de nieuwe WAIS bestellen maar heb daarbij een vraag, wat is bijvoorbeeld nieuw in de test. De tests eronder zijn nieuw dus dat is duidelijk maar zijn de algemene kennis-vragen en woordenschat bijvoorbeeld hetzelfde? De plaatjes zijn bijvoorbeeld tegenwoordig in kleur waarbij je het geen wat ontbreekt moet ontdekken.

Beste Jos,

Hartelijk dank voor je bericht op mijn site. De WAIS-IV NL bevat dus een aantal nieuwe tests die “oude” tests als Plaatjes Ordenen en Figuur Leggen vervangen. Ik moet zeggen dat ik deze nieuwe subtesten beter vind dan de oude subtests voor de Performale Schaal. De index Verbaal Begrip is nagenoeg hetzelfde gebleven. De verbale items zijn wel wat aangepast, maar bevatten ook nog vragen uit de WAIS III NL. Verder is het zeker een verbetering dat er een indeling op indexen is en er aan het eind ook mogelijk is om bijvoorbeeld voor Blokpatronen ook een normscore te berekenen waarbij je niet de bonuspunten meeneemt. Zo krijg je dus meer zicht op of iemand hoog scoort doordat hij ver komt, of doordat hij het snel doet (veel bonus) of een combinatie van beiden.
Enige minpuntje is dat je op basis van 2-3 subtesten een index-score berekend en dit voelt wat onbetrouwbaar aan. De COTAn geeft aan dat de betrouwbaarheid goed is voor de indexscores en de totaalscore. De betrouwbaarheid is ‘voldoende’ voor de kernsubtests en de aanvullende subtests en ‘onvoldoende’ voor de processcores.

Ik hoop dat ik je hier mee heb kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

Moniek Coorn-Baaij

Bedankt voor de duidelijke omschreven reactie! Zijn de rekenvragen trouwens hetzelfde als in de vorige versie of verschillende deze ten opzichten van elkaar?

Hallo jos,
De rekenvragen zijn in de WAIS IV NL ook vernieuwd en bijna allemaal anders.

Groeten Moniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.