Categorieën
Nieuws

Onderzoek vindt ADHD in genen

De kinderen met ADHD blijken een bepaalde afwijking te hebben. In een chromosoom missen ze bepaalde DNA-delen of ze hebben die juist dubbel, aldus onderzoekers van de Cardiff Universiteit. Er werd al jaren vermoed dat ADHD een genetische oorzaak zou kunnen hebben, omdat het vaak in de familie blijkt te zitten. Nu is de eerste directe genetische link gevonden.

Al jaren wordt er veronderstelt dat een bij veel van de kinderen en volwassenen met ADHD een erfelijke relatie is. Huidig onderzoek van de Cardiff University toont aan dat er nu ook een duidelijker genetisch patroon is. Op de universiteit veronderstellen ze dat er kinderen met ADHD een chromosoom missen of juist dubbel hebben. Er is veel overlap gevonden met het genoom die ook gezien worden bij autisme verwante stoornissen en schizofrenie. Mogelijk is dit het bewijs voor enige overlap tussen autisme en ADHD. Het voornaamste chromosoom waar nu de ADHD aan gelinkt wordt, is chromosoom 16. Dit chromosoom wordt ook genoemd bij schizofrenie en depressie. Tevens regelt dit chromosoom ook de hersenontwikkeling. Dat de hersenontwikkeling van groot belang is, is al eerder onderkent aangezien er bij ADHD een groot aantal disfuncties worden gezien in de executieve functies.

Voor veel ouders en kinderen is dit onderzoek van groot belang. Nog te vaak wordt ADHD gezien als het gevolg van een slechte opvoeding of overdiagnosticering door de geestelijke gezondheidszorg. Nu er een duidelijk link in de genen is gevonden, ontschuldigt dit ouders enigszins zodat zij tegen minder negatieve reacties aanlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.