Categorieën
Nieuws

Hersenstructuur heeft invloed op intelligentie

De structuur van grijze stof in het brein van mensen beïnvloedt hun intelligentie, zo blijkt uit nieuw genetisch onderzoek.De samenhang blijkt uit een specifieke variant van het gen NPTN, die van invloed is op de communicatie tussen menselijke zenuwcellen. Tieners die over deze genvariant beschikken, hebben relatief weinig grijze stof in hun linkerhersenhelft. Daardoor scoren ze ook gemiddeld lager bij intelligentietesten. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 1.538 proefpersonen te onderwerpen aan hersenscans en DNA-onderzoek. Ze analyseerden meer dan 54.000 genen die mogelijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van het brein. Uiteindelijk vonden ze een verband tussen het gen NPTN en de dikte van de grijze stof in de linkerhersenhelft van de deelnemers aan het experiment. De variatie in hersenstructuur die het gen veroorzaakt, kan intelligentieverschillen bij proefpersonen voor een zeer klein deel (0,5 procent) verklaren. Hoofdonderzoekster Sylvane Desrivieres van King’s College in Londen benadrukt dan ook dat het niet gaat om een ‘gen voor intelligentie’.

Het onderzoek naar de genvariant suggereert alleen dat er een verband is tussen de hoeveelheid grijze stof in het brein en intelligentie. “Deze ontdekking kan ons helpen om op het niveau van hersencellen te begrijpen wat er fout gaat bij bepaalde intellectuele tekortkomingen”, aldus Desrivieres op nieuwssite van King’s College. “Het vermogen van de hersencellen om met elkaar te communiceren wordt dan waarschijnlijk op één of andere manier beperkt.”

 

Bron: Nu.nl d.d. 11-02-2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.