Categorieën
Test review

Test review: WAIS IV NL

Informatie van de testuitgever
De WAIS-IV-NL meet de algemene intelligentie, het IQ, van adolescenten en volwassenen. De vijftien subtests van de WAIS-IV-NL meten uiteindelijk de factoren Verbaal Begrip, Perceptueel Redeneren, Werkgeheugen en Verwerkingssnelheid. De WAIS-IV-NL is een individueel toepasbaar klinisch instrument waarmee het intellectuele vermogen van adolescenten en volwassenen tussen de 16 en 84:11
jaar kan worden bepaald. De WAIS-IV-NL kan ingezet worden als psycho-educationele test, als hulpmiddel bij klinisch onderzoek en om neuropsychologische en psychiatrische stoornissen vast te stellen. De afname van de WAIS-IV-NL gebeurt met pen en papier. Een afname van de volledige batterij duurt 1,5 tot 2,5 uur, afhankelijk van de leeftijd en de capaciteiten van de testpersoon, de ervaring van de gebruiker en het aantal af te nemen subtests. Op basis van de WAIS-IV-NL kan een TIQ (totaal IQ) berekend worden en daarnaast de indexen: Verbaal Begrip Index, Perceptueel Redeneren Index, Werkgeheugen Index en Verwerkingssnelheid Index.

Bij het ontwikkelen van de WAIS-IV-NL is een aantal veranderingen gemaakt ten opzichte van de WAIS-III-NL. Zo is bijvoorbeeld de theoretische basis vernieuwd en uitgebreid. Ook is de WAIS-III factor en indexstructuur veranderd en is er een verbeterde meting van ‘fluid’ reasoning, werkgeheugen en verwerkingssnelheid mogelijk. Daarnaast is de klinische bruikbaarheid van het instrument vergroot door bijvoorbeeld het vergemakkelijken van het ‘taalniveau’ van de instructies en het verwijderen van de subtest ‘Plaatjes Ordenen’. Ook is er voor gekozen de invloed van motorische vaardigheden en snelheid te verkleinen en de invloed van een slecht gehoor op de subtests uit te sluiten. Ook zijn de visuele stimuli vergroot. Dit zorgt er ook voor dat de toepasbaarheid van de WAIS-IV-NL voor het meten van ontwikkeling verbeterd is, mede door het toevoegen van demonstratie- en oefenitems. Als laatste zijn ook de psychometrische eigenschappen verbeterd; er zijn vernieuwde normen, uitgebreidere TIQ (totaal IQ) ranges, verminderde vloer- en plafondeffecten en verbeterde factorscores.

De test wordt uitgegeven door Pearson NL en de prijs voor een complete set is € € 1.720,43 (excl. BTW)

COTAN gegevens:
Uitgangspunten bij de testconstructie: Voldoende
Kwaliteit van het testmateriaal: Goed
Kwaliteit van de handleiding: Goed
Normen: Voldoende
Betrouwbaarheid: Goed 1)
Begripsvaliditeit: Voldoende
Criteriumvaliditeit: Onvoldoende 2)
1) De beoordeling ‘goed’ betreft de indexscores en de totaalscore, de betrouwbaarheid is ‘voldoende’ voor de kernsubtests en de aanvullende subtests en ‘onvoldoende’ voor de processcores.
2) Geen onderzoek.

Eigen ervaring:
Persoonlijk vind ik de WAIS IV NL zeker een verbetering ten opzichte van de WAIS III NL. De test is prettig om af te nemen, heeft een handig scoringsboekje voor de performale onderdelen waarbij het goede antwoord dik gedrukt is en je alleen maar hoeft te omcirkelen wat de cliënt antwoordt. Dit levert ook een snelle scoring op. Bij de verbale onderdelen zijn enkele verouderde vragen vervangen. Verder is hier weinig veranderd in de afname. Voornamelijk de performale onderdelen zijn vernieuwd. Behalve twee nieuwe subtests (Gewichten en Figuur Samenstellen) is ook het materiaal verbeterd en meer up to date. De twee nieuwe subtests leveren zeker aanvullende informatie op over hoe een cliënt taken aanpakt en redeneert. De werkgeheugen index is niet veranderd. Bij De verwerkingssnelheid is de taak Figuur Zoeken erbij gekomen. Deze taak lijkt sterk op selectieve aandacht taken als de D2 of de Bourdon Vos en levert eveneens aanvullende informatie op. Bij de scoring is het mogelijk om processcores te berekenen. Je kan dan bijvoorbeeld scores voor o.a. Blokpatronen opsplitsen in score voor prestatie en dit afzetten tegen de uiteindelijke normscore. Zo kun je dus iets meer informatie halen uit een score. Helaas is dit niet betrouwbaar gevonden door de Cotan, maar kan zeker helpen bij de interpretatie van het profiel.
Persoonlijk zou ik wel – indien mogelijk – kiezen voor de volledige afname zodat je op basis van de volledige index een uitspraak doet (in plaats van op 2 of 3 subtesten). Mijn ervaring is wel dat bij de volledige afname een pauze komt die niet helemaal in het midden van de tests is. De eerste paar subtests kosten meer tijd qua afname dan de laatste paar subtests.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.