Categorieën
Test review

Test review Vragenlijst voor Angst bij Kinderen

Informatie van de testuitgever
De Vragenlijst voor Angst bij Kinderen (VAK) is een Nederlandse bewerking van de Revised Fear Survey Schedule for Children. Deze zelfrapportagelijst is ontwikkeld voor het kwantificeren van subjectief ervaren angst bij kinderen. Bij wetenschappelijk onderzoek naar angst is deze vragenlijst bruikbaar als methode voor het selecteren van angstige en niet-angstige kinderen. Tevens kan de vragenlijst gebruikt worden in onderzoek naar de effectiviteit van interventies die gericht zijn op angstreductie. Klinische toepassingen betreffen individuele psychodiagnostiek en het vaststellen van behandeleffecten. Ook maakt de VAK het mogelijk om op systematische wijze in kaart te brengen welke stimuli geassocieerd zijn met de (dis)functionele angst bij het kind. Deze informatie is van belang voor de behandeling, bijvoorbeeld met gedragstherapeutische “exposure” technieken.

De VAK bestaat uit 80 items. De items beschrijven situaties en objecten die bij kinderen angst kunnen oproepen, verdeeld over 5 subschalen: 1) angst voor falen en kritiek. 2) angst voor het onbekende, 3) angst voor kleine verwondingen / kleine dieren, 4) angst voor gevaar en dood en 5) angst gerelateerd aan medische situaties. De totaalscore weerspiegelt de algemene geneigdheid van het kind om angstig te reageren op een groot aantal situaties en objecten. De prevalentiescore is een maat voor het aantal van deze situaties en objecten die bij het kind een sterke mate van angst oproepen.

De VAK kan gescoord worden met behulp van vijf plastic sleutels, maar kan ook geautomatiseerd worden afgenomen en gescoord. Ruwe scores worden omgezet in deciel-/kwartielscores. Het afnemen van de VAK duurt ongeveer 20 minuten.
De VAK wordt uitgegeven door Pearson en kost €150,- incl. BTW.

Cotanbeoordeling

Uitgangspunten bij de testconstructie: goed
Kwaliteit van de testmateriaal: goed
Kwaliteit van de handleiding: goed
Normen:  voldoende (normen zijn verouderd)
Betrouwbaarheid: voldoende
Begripsvaliditeit: voldoende
Criteriumvaliditeit:  onvoldoende

Eigen ervaring:
Mooie, korte vragenlijst om angst op verschillende gebieden in kaart te brengen. Ook voor deze vragenlijst geldt dat hij verouderd is. Zo wordt er gevraagd naar hoe bang het kind voor Rusland is. Dit levert vaak een leuke discussie op met de kinderen waarom je bang moet zijn voor Rusland. Verder is het een prettig test om af te nemen en ook snel om te scoren met de bijgeleverde mallen. Het geeft in een korte tijd een mooi beeld van de gebieden waar het kind angst voor heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.