Categorieƫn
Nieuws

Reactie NIP en NVO op kabinetsplannen voor passend onderwijs

Het NIP en NVO hebben een reactie aan de minister geschreven op de plannen voor passend onderwijs dat in 2012 ingevoerd moet gaan worden. Het NIP en NVO pleiten voor voldoende inzet van de expertise van psychologen en orthopedagogen in het onderwijs.

De sector jeugd van het NIP en de NVO hebben een reactie gestuurd aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op de internetconsultatie bij het wetsvoorstel Passend onderwijs. De afgelopen maand was het mogelijk om op het wetsvoorstel te reageren.

NIP sector jeugd en NVO hebben in hun reactie voorstellen gedaan om inhoudelijke voorschriften op te nemen in de wet. Dat is geen pleidooi voor bureaucratie. NIP en NVO menen dat inhoudelijke eisen in de wet ertoe kunnen bijdragen dat de optimale ontwikkeling van de leerling leidend is voor beslissingen en niet procedures of het beperken van financiĆ«le risico’s. Niet de procedures maar het kind moet centraal staan.

De focus van het wetsvoorstel moet meer komen te liggen op de onderwijsbehoefte van leerlingen en wat ze wel kunnen. In de wet moeten inhoudelijke eisen opgenomen worden over toelatingsbeslissingen door scholen en de toekenning van onderwijszorg. Dit geldt ook voor een zware verplichting tot verantwoording van inzet van de zorgmiddelen door de samenwerkingsverbanden.
De wet passend onderwijs moet in augustus 2012 in werking treden, gaat gepaard met forse bezuinigingen, vraagt grote reorganisaties en grijpt in op bestaande expertisenetwerken. NIP en NVO pleiten ervoor voldoende ruimte te nemen voor dit ingewikkelde proces zodat de bestaande expertise en kennis kan worden overgedragen naar het toekomstige systeem.

Met de brief in de hand gaat de NIP/NVO werkgroep Passend onderwijs verder met het bepleiten van voldoende inzet van de expertise van psychologen en orthopedagogen in het onderwijs.

Bron: www.psynip.nl, dd. 09-03-2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.