Categorieën
Nieuws

Pelsser dieet lijkt effectief bij de behandeling van ADHD.

Afgelopen week publiceerde Lidy Pelsser samen met enkele andere vooraanstaande onderzoekers uit Nijmegen dat 64% van de kinderen met ADHD na het volgen van het dieet nog maar weinig ADHD symptomen vertonen. Het Pelsser dieet is lange tijd een omstreden dieet geweest. Het is een streng dieet welke er van uit gaat dat kinderen een intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen hebben. Door een streng dieet toe te passen kan bekeken worden waarvoor het kind een intolerantie heeft. Het voordeel van het dieet is dat het 24 uur per dag werkt, zonder de bijwerkingen van de medicatie. Een nadeel is dat het nogal ingrijpend is binnen een gezin en veel inspanning van ouders vergt. Volgens de auteurs neemt voeding een oorzaak van ADHD weg, wat een voordeel is.

Helemaal juist vind ik persoonlijk dit laatste voordeel niet. Er blijkt uit steeds recenter onderzoek dat ADHD juist een werkgeheugen probleem is en er dus weinig relatie is met voeding. Veel recente gedragsonderzoekers gaan uit van verbeteren van de executieve functies als behandelmethode.

Het onderzoek van Pelsser ziet er veelbelovend uit. Vragen die het oproept is toch ook de opvoedvaardigheden van ouders. Het dieet vergt veel structuur en inspanningen van ouders. Vaak heeft een van de ouders ook ADHD. Hoe zit het dan met de effecten?

Tot slot, voor ouders die echt geen medicatie willen voor hun kind, is er nu dus een goed alternatief. Maar, het vergt veel inspanningen om dit goed uit te zoeken.

Één reactie op “Pelsser dieet lijkt effectief bij de behandeling van ADHD.”

Dit lijkt veelbelovend. Zijn er ouders die ervaring hebben in het bereiden van gerechten die rekening houden met dit dieet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.