Categorieën
Nieuws

Nieuwe plannen voor passend onderwijs

In Den Haag is onlangs bekend geworden dat het bekende ‘Rugzakje’  en de indicatiestelling voor Speciaal Onderwijs gaat verdwijnen. Er komt meer geld beschikbaar om vanaf 2012 beter ondersteuning en opleiding van leerkrachten te bekostigen zodat een zorgleerling binnen de school ondersteuning krijgt. Inmiddels heeft dit voorstel voor veel oproer gezorgd.

Er zijn tegenwoordig veel kinderen die een rugzakje hebben of naar het speciaal onderwijs gaan. Deze kinderen hebben baat aan het onderwijs op maat. Nu kost dit het regulier onderwijs nog te veel geld en hebben ze vaak de expertise niet in huis, waardoor de extra regeling van een rugzakje of de expertise vanuit het speciaal onderwijs hard nodig is. Wat gebeurd er in de toekomst met kinderen met bijvoorbeeld een moeilijk lerend intelligentieniveau die het tempo geenzins aankunnen van het regulier onderwijs? Hoe wordt het onderwijs vormgegeven aan zeer opstandige en agressieve kinderen? Kan de veiligheid van de klasgenootjes wel gewaarborgd worden? En hoe wordt dit vormgegeven? De klassen zijn vaak nu al te groot waardoor leerkrachten niet het volledige overzicht kunnen hebben.

Anderzijds is de achterliggende ideologie natuurlijk wel mooi. Het is vaak voor ouders en kinderen moeilijk om te accepteren dat het niet lukt op een reguliere school. Met de nieuwe plannen kan het kind dus blijven op de andere school, maar of het kind daar gebaat bij is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.