Categorie├źn
Artikelen

Welke titel voer je?

Er is verwarring over welke titel een psycholoog moet voeren. Sinds 1993 is de titel psycholoog niet meer beschermt. Het NIP heeft zich hard gemaakt om wel beschermde titels te krijgen. Destemeer zijn zij erop gebrand onjuist gebruik van titels, met name i.o. titels, hard aan te pakken. Hoe voert een psycholoog die in oplieding is nu op een juiste manier zijn titel?

Afgelopen week ontving ik een mailtje met daarin een brief van Drs. Yaron Kaldenbach. In deze brief wordt de discussie over titelvoering van psychologen aangehaald. Er ontstaat nogal wat verwarring over welke titel men nu neer moet zetten. Stagiaires psychologie ondertekenen verslagen met psycholoog i.o. en GZ-psychologen die in opleiding zijn tot klinisch psycholoog ondertekenen met klinisch psycholoog i.o. Dit schept verwarring: welke opleidingsniveau is er nu precies behaald? Maar waarom is deze titelvoering nu zo’n bezwaar?

Allereerst: hoe zit het precies met de titel psycholoog? Tot 1993 was dit een beschermde titel in Nederland. Dit betekent dat sinds 1993 iedereen zich psycholoog mag noemen. Hier schuilt natuurlijk een gevaar in. Als de buurman een bordje in zijn tuin zet met ‘ Psycholoog’ erop, betekent dit nog niet dat hij er voor gestudeerd heeft, bevoegd is om psychologische hulp te verlenen en of hij kwaliteit kan leveren. Bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) heeft men daarom een aanvullende titel Pscyholoog NIP in het leven geroepen voor personen die een universitaire studie hebben afgerond en een specialisatie dan wel minimaal een jaar werkervaring hebben. Deze titel is een soort waarborg dat de persoon wel degelijk kennis en kwaliteit in huis heeft en tevens lid is van de beroepsvereniging van het NIP zodat er bij misstanden ook een klacht ingediend kan worden.

Dan terugkerend naar het onderwerp met welke titel psychologen brieven moeten ondertekenen. In de beroepscode van het NIP staat het volgende: ” De psycholoog is nauwgezet bij het vermelden van zijn opleiding en kwalificaties, ervaring, deskundigheid en titels. Hij vermeldt deze uitsluitend wanneer zij relevant zijn” . Dit geeft nog wel enige vrijheid in of men dus de behaalde titel neerzet of de titel welke de psycholoog beoogt te behalen. In 2005 is er nog een supervisor berispt en voorwaardelijk geschorst geweest, omdat een stagiaire een rapport ondertekend had met ‘ psycholoog i.o. Het NIP heeft dit zwaar opgenomen. Denkbaar is dat het NIP juist door de onbeschermde titel van psycholoog kwaliteit wil leveren naar de clienten. Ook het voeren van de titel GZ-psycholoog zonder Big-registratie zien zij als een grove misleiding. Het advies van Drs. Y. Kaldenbach is dan ook op geen ‘ i.o.-titels’┬á te voeren maar te kiezen voor de titel die je bent met als eventuele aanvulling waarvoor men in opleiding is, dus: psycholoog/i.o. tot gedragstherapeut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.