Online testmateriaal

Op het internet komen er steeds vaker vragenlijsten en klinische interviews beschikbaar. Een groot voordeel is de snelheid en toegankelijkheid van het materiaal.

Beschikbaar materiaal:

Tevens is het steeds vaker mogelijk om via de uitgevers online materiaal af te nemen en te scoren. Dit is een erg mooi systeem wat goed past in de huidige maatschappij. Mogelijk werken mensen gemakkelijker mee, kost het jezelf geen score-tijd en het is nauwkeuriger. Wel is het lastiger voor de informant om aanvullende informatie bij vragen te schrijven wat vaak voor de diagnosticus prettig is voor het perspectief.

Bohn Stafleu van Loghem

Zo heeft Bohn Stafleu van Loghem een testweb ontwikkeld waar testmateriaal beschikbaar. Je moet daar wel een account aanmaken (een proefaccount voor 5 testafnames is mogelijk) en je kan dan mensen uitnodigen per mail. Het programma houdt je op de hoogte zodra een test is ingevuld. Aanmelden gaat vrij gemakkelijk via de knop ‘registreren’. Bohn Stafleu van Logchem werkt met verschillende tarieven per afname. Gemiddeld kost het €2,50 per afname en scoring. De SEV, de VSGO-GIP, de SCVT en de GIP kosten €5,00 per scoring en afname. De KKL kost €0,80 per scoring en afname.

Pearson (Harcourt)

Ook Pearson, voorheen Harcourt, heeft zijn eigen online testweb. Zij hebben een erg ruim aanbod en binnenkort verschijnen er nog meer. Pearson werkt met krediet-eenheden, zo’n eenheid kost €0,05. Per test is bepaald hoeveel eenheden het kost. Zo is de PMT-K 250 eenheden (ofwel €12,50), terwijl de HIT maar 130 eenheden kost (ofwel €6,50). Voor deze prijs krijg je de afname, verwerking en rapportage.

.

.

.

Intermezzo: intelligentie

Dan even een klein uitstapje, behalve al het, door de COTAN goedgekeurd testmateriaal die BSL en Pearson aanbieden wordt het steeds meer in trek om online intelligentietests te doen. Helaas zit er vaak veel slechte testen tussen (denk aan maar 10 vragen of in andere talen). Twee testen die ik zelf tegen kom die hier boven (net) uit stijgen is de test van BNN en van Picompany. Dit is een organisatie die vaak ingehuurd wordt voor het doen van assessment’s. Online kun je middels de intelligentietest je G-factor (probleemoplossend vermogen) bepalen door onderdelen als Figuurreeksen, Raven matrices, Cijferreeksen en Diagrammen. Het programma heeft een duidelijke uitleg en voldoende oefenopgaven. Jammer dat het ontvangen rapport (per mail) erg summier is.

Hier moet wel opgemerkt worden dat ondanks de toegankelijkheid van al deze test, het altijd beter is om een zo’n objectief mogelijk beeld van je cognitieve vermogens te krijgen middels een intelligentietest die afgenomen is door een daarvoor gekwalificeerd persoon.

Categorieën

Archief