Categorieën
Nieuws

Roken richt blijvend hersenschade aan bij pubers

Roken leidt tot blijvende hersenschade bij pubers. Door nicotine neemt het concentratievermogen af en de impulsiviteit toe, waardoor leerprestaties kunnen afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat is gepubliceerd in Nature Neuroscience. Het onderzoek is op ratten uitgevoerd, maar gezien de overeenkomsten tussen de hersenen van ratten en mensen is het aannemelijk dat het effect bij mensen hetzelfde is, aldus Sabine Spijker, een van de onderzoekers. Ze stelt dat jong beginnen met roken zou kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van aandachts- en impulsitiviteitsstoornissen zoals ADHD.
Het is de eerste keer dat het effect van nicotine op het puberbrein is onderzocht en dat is aangetoond wat nicotine precies doet in de hersenen. De hersenschade trad niet op als volwassen hersenen werden blootgesteld aan nicotine. Spijker pleit voor meer onderzoek naar mogelijkheden om pubers van het roken af te houden.

klik hier voor het artikel in Nature Science
bron: De Volkskrant, 21 februari 2011

Één reactie op “Roken richt blijvend hersenschade aan bij pubers”

Vreemde conclusie die op geen enkele wijze is getoetst en gecontroleerd. Je kunt niet zondermeer rattenhersenen gelijkstellen aan mensenhersenen. Bij welke pubers is nu daadwerkelijk een toename van impulsiviteit en een afname van concentratie geconstateerd? Komt bij dat menig puber nu juist rookt wegens een toename van concentratie, een meer relaxed gevoel, en een afname van impulsiviteit. Roken is ook wel de meest gebruikte zelfmedicatie tegen ADHD… En dan zou juist blijken dat roken ADHD veroorzaakt? Toen ik zelf stopte met roken namen de ADHD-verschijnselen tijdelijk bizar toe. Ik vermoed dat de onderzoekster naar resultaten toewerkt, en daarbij nog eens uitgaat van omkering van oorzaak en gevolg. Veel mensen met onbehandelde ADHD blijken te roken, maar dat zegt absoluut niet dat roken ADHD veroorzaakt, hoe zit het dan met niet-rokende ADHD-ers? Dat mensen met onbehandelde ADHD vaak roken heeft eerder te maken met dat elke peuk een dopamine-boost oplevert, het stofje dat ADHD veroorzaakt, dat wil zeggen, een tekort eraan. Hetzelfde geldt voor cafeïne, seks, porno, energy-drank, oude kaas, sambal, chocolade, gokken… Of zou het onderzoek wellicht door de antirook-lobby worden gefinancierd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.