Categorieën
Nieuws

Omgeving speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van autisme.

Uit een nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat omgevingsfactoren een grotere rol spelen bij het ontstaan van autisme dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist op basis van een onderzoek aan de Universiteit van Stanford. Het blijkt dat slechts in 37% van de gevallen autisme kan worden toegeschreven aan genetische aanleg. Bij 55% wordt het waarschijnlijk veroorzaakt door omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld de leefomgeving van mensen, de omstandigheden waaronder ze zijn geboren en eventuele infecties waaraan ze zijn blootgesteld.

De wetenschappers hebben 192 tweelingen (zowel eeneiige als twee-eiige) onderzocht. Bij alle tweelingen had tenminste een van de twee kinderen een vorm van autisme. Het blijkt relatief zeldzaam te zijn dat één kind van de twee-eiige tweeling autisme ontwikkelt en de andere niet. Omdat de genen van twee-eiige tweelingen voor de helft verschillen, zou verwacht mogen worden dat het vaker voorkomt dat één van de twee autisme ontwikkelt.OmgevingDat het bij tweelingen vaak voorkomt dat allebei de kinderen autisme hebben, suggereert dat omgevingsfactoren een erg belangrijke rol spelen bij het ontstaan van autisme. In de meeste gevallen delen de tweelingen namelijk hun omgeving. Ze worden blootgesteld aan dezelfde bacteriën, drinken dezelfde moedermelk en verblijven na hun geboorte vaak in hetzelfde ziekenhuis.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of General Psychiatry.Voorbeelden van omgevingsfactorenIn hun studie noemen de onderzoekers enkele specifieke voorbeelden van omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van autisme: het verloop van de zwangerschap (infecties of niet), de leeftijd van de ouders en het geboortecijfer in de omgeving.

Bron: New Scientist op Balans Digitaal

Één reactie op “Omgeving speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van autisme.”

Hallo Moniek,

ik vind ook dat je een duidelijke website hebt met veel waardevolle informatie. Ik heb een vraag maar niet over dit onderwerp. Ik weet alleen niet hoe ik het beste contact met je op kan nemen daarover. Ik heb een vraag over de FAT en een alternatieve test hiervoor. Hoe of wanneer kan ik je die stellen.

Mvg, Femke in ’t Zandt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.